1-7 Nisan Kanser Haftası
01 Nisan 2022

Uz. Dr. Neslihan Gülcan SEVİL.png

Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına kanser adı verilir. Memede ağrınız büyüyen bir yumrunun ele gelmesi, uzun süreli öksürükle beraber ses kısıklığı, mevcut benlerde değişiklik olması, iyileşmeyen yara, koltuk altı-boyun-kasık gibi cilt altında ele gelen yumru. Barsak alışkanlıklarında değişiklikler olması, zor idrara çıkma, yemekten sonra gelişen hazımsızlık, yutmada zorluk, kilo kaybı, kanlı idrar, dışkıda kan görülmesi, düzensiz adet kanamaları, açıklanamayan gece terlemeleri, burun-dişeti kanamaları, cilt altı kanama, iştahsızlık, aşırı halsizlik gibi şikâyetleriniz varsa erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir.

Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında 2.sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlık sorunudur. Günümüzde kansere neden olan risk faktörlerinden kaçma ve erken teşhis ile %30-50 oranında önlenebilir.

Birçok kanserin iyileşme olasılığı erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi idilmişse yüksektir.

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmekte bulgularını azaltmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır.

Meme Kanseri Taraması: 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kerelik meme muayenesi,2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılır.

Rahim Ağzı Kanser Taraması: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA taraması yapılır.

Kalın Bağırsak Kanseri Taraması: 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gastroskopi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak taranır.